2022-04-06 16:33:16• hírek • Bede Emőke

Ukrán árvák érkeznek csütörtök reggel Szatmár megyébe

Április 7-én reggel egy újabb 175 fős csoport érkezik Szatmár megyébe a háború sújtotta Ukrajnából. A prefektusi hivatal tájékoztatása szerint ez alkalommal is olyan árva gyermekek érkeznek megyénkbe, akik a fegyveres harcok kirobbanása előtt a Dnyipropetrovszki területen éltek állami gondozásban.

A segélykérés most is az ukrán nagykövetség, illetve a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium részéről érkezett. Annak érdekében, hogy e kérésnek maradéktalanul eleget tudjanak tenni, Szatmár megyében már napokkal ezelőtt megkezdődött a felkészülés, így a gyerekek és kísérőik számára biztosítva lesz a megfelelő szállás és az étkeztetés is. Mi több, a hatóságok arról is gondoskodnak, hogy a csoport eljusson a repülőtérre, ahonnan aztán a célállomást jelentő Törökországba utaznak tovább.


A csütörtök reggel érkező csoport elszállásolására egy új helyszínt is azonosítottak Szatmárnémetin belül. A több mint 80 személy befogadására alkalmas helyet olyan jószívű emberek ajánlották fel és készítették elő a gyerekek érkezésére, akik szerényen annyit kértek, hadd maradhassanak meg a névtelenség homályában.





A többiek, azaz közel 100 fő a Borókagyökér Egyesület tanyáján kerül elszállásolásra. Az egyesületnek egyébként nem lesz idegen a feladat, hiszen a háború kirobbanása óta folyamatosan nyitva áll a kapujuk az ukrán menekültek előtt, illetve a korábban érkező gyerekcsoport ellátásában is óriási részt vállaltak. Az étkeztetésről ez alkalommal is az „O masa calda” Egyesület, a Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat szatmári szervezetei fognak gondoskodni, akik úgyszintén már az első naptól fogva aktívan részt vesznek a menekültek megsegítésében.


A csoport biztonságos utazásáról a katasztrófavédelem és a csendőrség fog gondoskodni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: